Història

El Cros Popular de Sants és una de les curses més arrelades i amb més tradició de les que es disputen a Barcelona. L’origen el podem trobar l’any 1934, quan l’Ateneu Enciclopèdic Sempre Avant va decidir celebrar el Primer Gran Premi de Sants, una prova atlètica pels carrers de Sants. Malauradament l’inici de la guerra va acabar amb la cursa, de la qual només es van arribar a disputar dues edicions. Posteriorment, amb la dictadura, fins i tot l’Ateneu Popular Sempre Avant va desaparèixer.

L’inici de l’època actual de la nostra cursa es remunta fins al 1979 quan L’Ateneu Enciclopèdic Sempre Avant, refundat de nou, va voler tornar a recuperar la cursa. L’ateneu en va celebrar dues edicions en solitari, l’any 1979 i 1980 i a la següent edició s’afegiren membres del Foment Català d’Ajut i Serveis i de l’Associació de Veïns de Badal, Brasil i la Bordeta, amb l’objectiu d’engegar la Festa Major al carrer Badal. L’any 1986, per imperatius legals, l’organització del Cros es va haver de transformar en club, prenent el nom Club Camins Esportius de Sants.

A la divuitena edició, l’any 1996, amb la mort d’Eugeni Giralt, un dels recuperadors de la prova, l’organització va decidir adoptar el nom Memorial Eugeni Giralt, recordant la feina feta durant tants anys. El mateix també es va iniciar la col·laboració amb els Cros per part del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i La Bordeta.

El Cros s’ha anat consolidant sense perdre el seu caràcter de prova popular, organitzada gràcies a la participació veïnal i sense més objecte que fer un gran esdeveniment al barri. Al llarg dels anys s’han anat incorporant proves per tal que tothom que vulgui pugui córrer: El Petit Cros, per als corredors més menuts; la Centpeus, una cursa d’una milla per als joves fins a 14 anys i el Cros Especial, dues curses adaptades als corredors amb disminuïts psíquics.

La prova també ha superat el purament esportiu incorporant dues activitats paral·leles a la cursa. Per una banda el FotoCros, un concurs fotogràfic que premia la millor foto de la cursa des de l’any 2010. I també el Cros Solidari, un espai des del qual cada any es dóna un cop de mà a entitats que treballen amb fins socials.